Αλλιώς ξεκίνησαν. Αλλού κατέληξαν

Η μοναδική δημοτική αρχή στην ιστορία των Βριλησσίων που δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα σημαντικό έργο

Ποιό έργο;

Δήμος Βριλησσίων: Ένας υδατόπυργος που τυλίγεται με προστατευτικό κάλυμμα ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι επίκειται η όποια αναπαλαίωσή του, μια κυκλοφοριακή μελέτη πανομοιότυπη με αυτές που γίνονται στους μισούς δήμους της χώρας, ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού με οδηγό ένα μοναχικό σεκιουριτά που περιφέρεται στους δρόμους της πόλης και μια καντίνα στην ναυτική βάση είναι η δέσμη έργων που επιχειρεί να παρουσιάσει η δημοτική αρχή στην ολοκλήρωση της τετραετίας.

Το γεγονός ότι η θητεία της, όπως και όλων των άλλων δημάρχων, επεκτείνεται (με τους νόμους Ραγκούση και Σκουρλέτη) για άλλο ενάμιση χρόνο αποτελεί σπάνια εύνοια της τύχης, η οποία, όμως σημαίνει και αυστηρότερη κριτική από τους δημότες όταν έρθει (τον Μάιο του 2019) η ώρα της κάλπης.

Γιατί τότε θα τεθεί αμείλικτο το ερώτημα. Τι έχει κάνει η σημερινή δημοτική αρχή ύστερα από πεντέμισι χρόνια στην ηγεσία του Δήμου Βριλησσίων; Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που ο επικεφαλής της θα συμπληρώνει το 2019 είκοσι και πλέον χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά της πόλης.

Αλλιώς ξεκίνησαν

Και όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν η σημερινή δημοτική αρχή αναλάμβανε την τύχη του Δήμου Βριλησσίων.Είχε την ευρύτερη συναίνεση των δημοτών οι οποίοι την είχαν υπερψηφίσει στον δεύτερο γύρο, αν και στον πρώτο γύρο είχε λάβει μόλις το 1/5 των ψήφων (ποσοστό 20,25%).

Απέτυχε, όμως, να ξεπεράσει αυτό το ενδογενές πρόβλημα της περιορισμένης λαϊκής νομιμοποίησης που κατέγραψε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Δεν αντελήφθη, δηλαδή, ότι η ψήφος του δεύτερου γύρου ήταν ψήφος αποδοκιμασίας του προηγούμενου δημάρχου και ταυτοχρόνως ψήφος διερεύνησης (και πιθανώς και ελπίδας) αναφορικά με τις δικές της δυνατότητες να προσφέρει κάτι καινούριο και ουσιαστικό στα Βριλήσσια.

Εντυπωσιακά εκλογικά στοιχεία

Έτσι ο Δήμος Βριλησσίων ανέδειξε στις εκλογές αυτοδιοικητικά πρόσωπα με εξαιρετικά περιορισμένη λαϊκή βάση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας του πρώτου γύρου όταν και εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σημερινός αναπληρωτής δήμαρχος και ο δημοτικός σύμβουλος που είναι στενότερος συνεργάτης του δημάρχου (με εγνωσμένη ,βεβαίως, μετριοπάθεια και εργατικότητα) έλαβαν αντιστοίχως στις τελευταίες εκλογές 143 και 150 σταυρούς (!)

Για να γίνει κατανοητή η σύγκριση ο Κωνσταντίνος Φαράκλας ο οποίος στις εκλογές κατήλθε με δημοτικό συνδυασμό ο οποίος κατετάγη τέταρτος έλαβε ο ίδιος 300 σταυρούς, ο Ιωάννης Αντωνόπουλος ο οποίος κατήλθε στις εκλογές με δημοτικό συνδυασμό ο οποίος κατετάγη τρίτος έλαβε ο ίδιος 291 σταυρούς και ο Νίκος Τζιλιγκάκης, ο οποίος πρώτευσε όλων των δημοτικών συμβούλων και είναι σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση έλαβε 680 σταυρούς!

Υπάρχουν ικανοί !

Αυτό το πολιτικό έλλειμμα, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η σημερινή δημοτική ομάδα από την οποία διοικείται ο Δήμος Βριλησσίων δεν περιλαμβάνει και ικανά στελέχη. Ούτε ότι ο αριθμός των σταυρών που λαμβάνει ένας αυτοδιοικητικός άρχοντας προδικάζει την ικανότητά του να διοικήσει και να παράξει έργο.
Αλλά η αναπλήρωση του πολιτικού ελλείμματος έπρεπε να είχε γίνει από τον ίδιο τον επικεφαλής του Δήμου που όφειλε, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, να είχε πείσει τους δημότες ότι άξιζε της εμπιστοσύνης και της ελπίδας την οποία εκφράσαν οι ψηφοφόροι στο πρόσωπό του κατά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών όταν από το 20,5% τον εκτόξευσαν στο 51,5%.

Αγκάλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντί γι’ αυτό προτίμησε την εσωστρέφεια, την απλή διαχείριση με αμφιλεγόμενες διαδικασίες ως προς την διαφάνεια και δεν προσέφερε κανένα όραμα στην πόλη πέρα από θολές ιδέες από τις οποίες καμμία δεν έχει εφαρμοστεί.

Ο εναγκαλισμός του με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την χαριστική βολή σε αυτό το μείγμα της αναποτελεσματικότητας, των «απευθείας αναθέσεων» και της κρατικοδίαιτης αντίληψης ότι «αφού μας ψήφισε (όπως μας ψήφισε) ο κόσμος, μπορούμε να κάνουμε κουμάντο και στα λεφτά του»

Βεβαίως το χρονικό περιθώριο των 10 και πλέον μηνών που μεσολαβεί (ελέω Σκουρλέτη) μέχρι τις δημοτικές εκλογές είναι κρίσιμο και θα καταδείξει κατά πόσο η σημερινή δημοτική αρχή μπορεί να πείσει για την ικανότητά της να παράξει ουσιαστικό έργο στα Βριλήσσια.