Ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» σε… γκράφιτι στην οδό Σπετσών στην Αγία Παρασκευή

Αρχικά, φαινόταν ένα δυσεξήγητο μήνυμα γραμμένο στην άσφαλτο της οδού Σπετσών στην Αγία Παρασκευή, που αντίκρισαν οι κάτοικοι της περιοχής τα πρώτα βράδια της δεύτερης καραντίνας. Το γκράφιτι, που έχει γραφτεί πιθανώς με άσπρη κιμωλία, έλεγε «Ευχαριστούμε Παναγιώτη» όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Στην πορεία το… μυστήριο λύθηκε από το χάσταγκ #msfgreece30, που αναφέρεται στο «3υχαριστούμε project» το οποίο, μάλιστα, αφορά τους Έλληνες «Γιατρούς Χωρίς σύνορα» και όπως ανέφερε η ιστοσελίδα myagiaparaskevi.gr, είναι έργο του street artist Δημήτρη Κολέτση.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε πολλούς δρόμους του λεκανοπεδίου, τις τελευταίες ημέρες και αφού προβληματίσει και κινήσει την περιέργεια, το μήνυμα βοηθάει με την ομορφιά και το νόημά του να ελαφρύνει λίγο η «βαριά» διάθεση. Μάλιστα, είναι πολλά και μεγάλα τα γκράφιτι «3υχαριστ0ύμε» που δίπλα τους έχουν ένα, δύο ή και περισσότερα ονόματα και κυκλοφορούν ήδη μέσω Instagram.

Συνειδητά, υποθέτει κανείς, απευθύνεται ένα ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους ονομαστικά και υπογράφουν αυτή τη «χειρονομία» οι Έλληνες «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη τι μαρτυρά το “30” στη λέξη «3υχαριστ0ύμε» και στο χάσταγκ #msfgreece30. Μέχρι τότε, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν όπου βλέπουμε αυτά τα μηνύματα, να τα ανεβάζουμε στο Instagram (μαζί με το #msfgreece30 και @msfgreece) για να βοηθήσουμε αυτά τα «ευχαριστώ» να φτάσουν στους παραλήπτες τους.

Και Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος , ένα λιθαράκι βοήθειας στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, μπορεί να βάλει η κοινωνία στέλνοντας ευχές με τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Αγοράζοντας τες, οι πολίτες μετουσιώνουν τη δωρεά σε βοήθεια για ένα υποσιτισμένο παιδί, έναν πρόσφυγα, έναν τραυματία ένοπλων συγκρούσεων, έναν ασθενή με COVID-19, μία γυναίκα ώστε να γεννήσει με ασφάλεια.

«Η δική σας υποστήριξη διασφαλίζει την ανεξάρτητη και αμερόληπτη δράση μας και τη δυνατότητα να αποφασίζουμε οι ίδιοι τη βοήθεια που προσφέρουμε, με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες», τονίζει σε μήνυμά της η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, Μαριάνθη Παπαγιάννη, προσθέτοντας:  «Φέτος σας χρειαζόμαστε και πάλι δίπλα μας, ώστε να συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο και μόνο με τη δική σας στήριξη μπορούν να φτάσουμε στις πιο απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές».

Η ίδια υπενθυμίζει είναι οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη ανθρωπιστική πρωτοβουλία που παρέχει φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων και δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη. «Εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των ασθενών μας, σας ευχαριστούμε από καρδιάς και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για το νέο έτος», κατέληξε η πρόεδρος της οργάνωσης.

 

πηγή: myagiaparaskevi.gr, amarysia.gr