«Δράση» για την παράταση της σύμβασης για το λεύκωμα: «Δουλευόμαστε κανονικά»

Την τρίμηνη παράταση της παράδοσης του έργου του ιστορικού λευκώματος της πόλης των Βριλησσίων, μετά από σχετικό αίτημα του αναδόχου, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Υπενθυμίζεται ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Ιουλίου 2020 σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην έκδοση του εν λόγω λευκώματος, αλλά το θέμα τότε δεν είχε τεθεί προς ψηφοφορία από το Σώμα.

Σε ανακοίνωση με τίτλο «Ιστορικό Λεύκωμα, Οικονομική Επιτροπή και άλλες ενοχλητικές ιστορίες» που εξέδωσε για το θέμα την Παρασκευή 2 Απριλίου η «Δράση για μια άλλη Πόλη» αναφέρει τα εξής: «Τον τελευταίο χρόνο, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η Οικονομική Επιτροπή έχει αναγορευτεί σε βασικό όργανο διοίκησης των Δήμων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, οι αρμοδιότητές της εμπλουτίστηκαν περεταίρω, (με αντίστοιχη αποψίλωση αυτών των Δημοτικών Συμβουλίων), και πλέον και για τις προσλήψεις θα αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή.

Ο λόγος αυτής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, αφορά την περίφημη ‘’κυβερνησιμότητα’’ που έχει οδηγήσει σε μια ακραία αντιδημοκρατική στροφή την αυτοδιοίκηση και τις πρακτικές διοίκησης των δημοτικών αρχών: Στις Οικονομικές Επιτροπές οι διοικήσεις έχουν εξασφαλισμένη εκ του νόμου πλειοψηφία, ενώ επιπλέον αποκλείονται οι μικρότερες παρατάξεις που πλέον εκπροσωπούνται μόνον στα δημοτικά συμβούλια. Στα Βριλήσσια στην Οικονομική Επιτροπή δεν μετέχουν οι 3 από τις 6 δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, (μεταξύ αυτών και η ΔΡΑΣΗ), με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο «εύκολα», χωρίς ιδιαίτερες «αντιδράσεις» και με μικρότερη δημοσιότητα. Έτσι ο δρόμος προς τις κάθε λογής αυθαιρεσίες γίνεται πιο ανοιχτός…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλοπρόσαλλη, δημοσιοσχετίστικη και αμετροεπής για την εποχή που ζούμε, σπατάλη 41.458 ευρώ για τη δημιουργία ιστορικού λευκώματος του Δήμου Βριλησσίων, την οποία έχει καταγγείλει το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, όμως ελέω της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής, αυτή έγινε αποδεκτή και έχει δρομολογηθεί. Για το θέμα έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά, στα οποία δεν είναι ώρα να επανέλθουμε. Υπενθυμίζουμε μόνον, ότι σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, η διοικούσα παράταξη δρομολόγησε την ‘’προμήθεια 2.000 αντιτύπων λευκώματος εντός έγχρωμης συρταρωτής θήκης και 1.000 ψηφιακών βιντεοδίσκων (DVD) (σ.σ. τα οποία πλέον ουδείς χρησιμοποιεί!), εντός χάρτινης θήκης’’, στο οποίο θα αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου από την απώτατη προϊστορία και την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, διατρέχοντας όλο το ιστορικό φάσμα, με έμφαση στις περιόδους και στα γεγονότα εκείνα που άφησαν το στίγμα τους σε τοπικό επίπεδο και αποτελούν ‘’ορόσημα στη διαμόρφωση και του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος’’. Είναι όμως, η ίδια η επικαιρότητα που επαναφέρει τα θέματα στο προσκήνιο, ίσως για να τους δώσει την απαραίτητη τελευταία νότα… γελοιότητας (ή μήπως κυνικότητας;)

Αυτές τις ημέρες ο ανάδοχος του διαγωνισμού, (ο οποίος έχει αναλάβει να ερευνήσει παράλληλα το ιστορικό πολλών άλλων Δήμων), ζήτησε από τη διοίκηση τρίμηνη παράταση για την παράδοση του έργου, διότι δεν επαρκούσε το διάστημα των 9 μηνών, από τον Ιούλιο του 2020 που έγινε ο διαγωνισμός, μέχρι τον Μάρτιο του 2021 που έληγε η προθεσμία παράδοσης του ‘‘έργου’’, για να ολοκληρωθεί η ιστορική έρευνα.

Όπως αναφέρεται, ‘’λόγω πανδημίας, οι ερευνητές (!) δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Αρχεία και ερευνητικά ιδρύματα’’, από τα οποία πρόκειται να ανασυρθούν γεγονότα και πηγές για τη συγγραφή της ιστορίας των Βριλησσίων από την αρχαιότητα (!) μέχρι σήμερα… Η αιτούμενη παράταση υπερψηφίστηκε βεβαίως από την διοικούσα παράταξη και καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, ίσως διότι οι τελευταίες, παραδόξως, δεν κατανοούν το ύψος των δυσκολιών που πρέπει να υπερπηδηθούν για να αναδειχθεί το ένδοξο αρχαιολογικό παρελθόν των Βριλησσίων, από την οδό της Λιθαγωγίας, τον αρχαίο άξονα μεταφοράς των μαρμάρων και τους αρχαίους Βριληττούς ποταμούς, μέχρι τον προσφάτως ανακαινισμένο Υδατόπυργο… Δουλευόμαστε κανονικά!

ΥΓ. (Σήμερα δεν είναι πρωταπριλιά)».