ΔΕΠΙΣ Βριλησσίων προς Πολιτεία: «Πάρτε μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας»

Με αφορμή τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών όσον αφορά τις υποθέσεις έμφυλης βίας κατά γυναικών, σε Ηλιούπολη και Φολέγανδρο, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΔΕΠΙΣ) Βριλησσίων εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση παρόμοιων φαινομένων.

Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει:

«Παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι μια νέα γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο. Τέτοιες συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες. Παρακολουθήσαμε επίσης και τη συγκλονιστική υπόθεση της Ηλιούπολης με τη 19χρονη. Μιας γυναίκας που κατάφερε να βάλει ένα τέλος στην πολυετή της σεξουαλική κακοποίηση, χάρις στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μιας άλλης γυναίκας, που δεν φοβήθηκε και δεν αδιαφόρησε.
Η προστασία των θυμάτων και η τιμωρία των ενόχων είναι υπόθεση της Πολιτείας, η οποία οφείλει:
• Να αναγνωρίσει τις γυναικοκτονίες, ως εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των γυναικών και σχετίζονται με την έμφυλη βία.
• Να αυξήσει τους ξενώνες φιλοξενίας, αλλά και τα συμβουλευτικά κέντρα στη κοινότητα, για τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που βρίσκονται σε κακοποιητικά περιβάλλοντα.
• Να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση καθηγητών, δασκάλων, μαθητών για την καταπολέμηση των στερεοτύπων που αφορούν στο φύλο.
• Να δημιουργηθούν επιτέλους και στην Ελλάδα κοινωνικές υπηρεσίες, μέσα στα σχολεία, που να μπορούν να αντιμετωπίζουν και να αναγνωρίζουν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και όχι μόνον».