Πολίτες στο έλεος του χιονιά και του «επιτελικού κράτους» στα βόρεια προάστια

Xάος με χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική πολλά εξ αυτών και στα Βριλήσσια βυθισμένα στο σκοτάδι για πολλές ώρες, κάποια μάλιστα για πάνω δύο 24ωρα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπως και δεκάδες χωριά στην Εύβοια, αλλά και τρεις νεκρούς αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια», που απέδειξε ότι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» είναι μόνο στα λόγια…

Στην Εύβοια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας κάλεσε σε βοήθεια αλλά ήταν αποκλεισμένος και όταν πήγαν σε αυτόν ήταν πια αργά και ο άλλος σύμφωνα με πληροφορίες χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη αναπνοής αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το μηχάνημα κατά τη διάρκεια των πολύωρων διακοπών ρεύματος.

Στην Αττική, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανο, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσο, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκά, Σαλαμίνα, Αυλώνα, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση. Πρόσκαιρες διακοπές έγιναν πάντως και σε άλλες περιοχές όπως στους Αμπελοκήπους του δήμου Αθηναίων.

Ακινητοποιημένα μέσα μεταφοράς

Με την Αττική να «ξυπνά» στα λευκά, από νωρίς το πρωί καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες.  Η πρωτεύουσα έμεινε χωρίς λεωφορεία  και τρόλεϊ, με εξαίρεση κάποια δρομολόγια λεωφορείων στα νότια προάστια.

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στον Ηλεκτρικό, στο μετρό στη γραμμή προς Αεροδρόμιο όπου τα δρομολόγια γίνονταν για ώρες έως τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας, αλλά και στο Τραμ στο τμήμα από τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης» έως το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με βραδινή ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ όσα δρομολόγια επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν θα ξεκινήσουν μετά τις 7 το πρωί της Τετάρτης, αφού είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Στη διάρκεια της ημέρας θα επανεκτιμηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων στις συγκεκριμένες γραμμές.

Δείτε αναλυτικά την τελευταία ενημέρωση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική κλήθηκε για άλλη μια φορά να σηκώσει μεγάλο βάρος της επίλυσης των προβλημάτων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι το απόγευμα σήμερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Από αυτές τις κλήσεις οι 1.490 ήταν στην Αττική από χτες, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι σήμερα το απόγευμα. Οι κλήσεις αυτές αφορούσαν:

– 1.118 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων
– 123 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
– 101 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)
– 25 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.