Μάρκος Κρητικός: «Δήμοι, εργολάβοι, απευθείας αναθέσεις και συμβιβασμοί»

Σοβαρές κατηγορίες που κάνουν λόγο για «απευθείας αναθέσεις» και για τιμολόγια που δεν πληρώθηλαν από τον ΠΑΟΔΗΒ εκτοξεύει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της «Δράσης για μια άλλη πόλη» στο Δ.Σ.  του ΠΑΟΔΗΒ Μάρκος Κρητικός.

Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει:

«Αρχές της εβδομάδας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Βριλησσίων (ΠΑΟΔΗΒ) με μοναδικό θέμα συζήτησης την ‘’Έγκριση ενδοδικαστικής συμφωνίας πληρωμής οφειλής 37.000 ευρώ’’. Τι αφορούσε αυτό το ποσό; Ο ΠΑΟΔΗΒ είχε προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2022 κονδύλι ύψους 30.000 ευρώ για εργασίες συντήρησης στο ανοικτό θέατρο ‘’Αλίκη Βουγιουκλάκη’’. Αυτές περιλάμβαναν την αφαίρεση και αποκατάσταση όσων ξύλινων στηριγμάτων (μαδέρια) είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά λόγω φθοράς, πάνω στα οποία τοποθετούνται τα καθίσματα των θεατών. Και προφανώς, οι εργασίες θα έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βριλησσίων.

Από τότε οι μέρες κύλησαν γρήγορα και ανέμελα. Χρειάστηκε να φθάσουμε στα τέλη Μαΐου (26-05-2022) για να ‘’ξυπνήσουν’’ οι Υπηρεσίες του ΠΑΟΔΗΒ και να υποβάλουν για έγκριση στη διοίκηση του Οργανισμού μελέτη που αφορούσε τις αναγκαίες εργασίες. Η μελέτη έγινε αποδεκτή και από τότε ξεκινάει μια ξεκαρδιστική κωμωδία, (θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δραματική), η οποία, δυστυχώς, απεικονίζει το επίπεδο λειτουργίας στο οποίο παραμένει η Αυτοδιοίκηση.

‘’Με την πλάτη στον τοίχο’’, επερχόμενου του φεστιβάλ, το έργο ανατίθεται άρον-άρον χωρίς διαγωνισμό στην εταιρεία Χ με την προσφιλή μέθοδο της απευθείας ανάθεσης. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει στις 07/06/2022 και εκτελεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, (τις οποίες, εδώ που τα λέμε, μόνον ο ίδιος και οι αναθέτοντες του ΠΑΟΔΗΒ κατάλαβαν) και αφού οι εργασίες ολοκληρώνονται, ορίζεται, σύμφωνα με τον νόμο, η Επιτροπή που ‘’παρέλαβε’’ το έργο, αποτελούμενη από έναν μουσικό, έναν γυμναστή και έναν θεατρολόγο! (16/06/2022).

Το Φεστιβάλ ξεκινά και κάποια στιγμή έρχεται η… ευλογημένη ώρα πληρωμής για τον εργολάβο. Τότε όμως, η προϊσταμένη της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, αντικρίζοντας το χάλι της σύμβασης, (στην οποία ούτε ακριβείς ποσότητες υλικών αναγράφονταν, ούτε προδιαγραφές είχαν τεθεί, μόνον αόριστες διατυπώσεις για ‘’εργασίες’’), δεν αποδέχεται τη μελέτη ανάθεσης και αρνείται να πληρώσει! Με αποτέλεσμα το τιμολόγιο να ‘’επιστραφεί’’ στον ΠΑΟΔΗΒ με αιτιολογημένη έκθεση μη πληρωμής. (Σημειωτέον, ότι ο δήμαρχος, εάν ήθελε, θα μπορούσε να αγνοήσει τους λόγους αμφισβήτησης της Υπηρεσίας και να δώσει εντολή πληρωμής, ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα. Αλλά ο δήμαρχος προφανώς δεν θέλησε).

Τι δικαιούται να κάνει τότε ο θιγόμενος εργολάβος; Να προσφύγει δικαστικά για να πληρωθεί. Τι τα έχουμε άλλωστε τα δικαστήρια; Για να αποδίδουν δικαιοσύνη στους ιδιώτες. Πώς αντιδρά ο ΠΑΟΔΗΒ; Απευθύνεται για συμβουλές στον νομικό σύμβουλο του Δήμου, ο οποίος βεβαίως κρίνει ότι ο εργολάβος θα δικαιωθεί στα δικαστήρια εφόσον παρείχε υπηρεσίες που δεν πληρώθηκαν. Έτσι, προτείνει στον Οργανισμό να αποδεχτεί ‘’ενδοδικαστικό συμβιβασμό’’, για να καταβάλει μόνο το προσυμφωνημένο ποσό και όχι επιπλέον έξοδα για τόκους υπερημερίας, αποζημίωσης για ηθική βλάβη και τα δικαστικά έξοδα. Αυτό ήταν λοιπόν το μοναδικό ζήτημα που συζητήθηκε αρχές Σεπτέμβρη στο Δ.Σ. του Οργανισμού.

Τι ωραία! Έτσι γίνονται οι δουλειές! ‘’Όμορφα’’, ‘’νοικοκυρεμένα’’, με ασαφή αδιαφάνεια. Όσο πιο ασαφείς και αόριστες οι διατυπώσεις, τόσο καλύτερα για τους εργολάβους, οι οποίοι διαμορφώνουν συνήθως οι ίδιοι τις τεχνικές μελέτες, τη μέθοδο εργασιών που θα ακολουθηθεί και τις προδιαγραφές των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Η επιτομή μιας ετεροβαρούς σχέσης…

Όσο για την επίβλεψη του έργου, την ανέλαβαν οι ίδιοι … αρμόδιοι που το παρέλαβαν; Για να σοβαρευτούμε, άραγε ο ΠΑΟΔΗΒ έχει πάρει διαζύγιο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων ή απλώς βρίσκεται σε διάσταση;

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. διατυπώθηκαν παράπονα από τη διοίκηση του Οργανισμού περί μη ανταπόκρισης και μη υποστήριξης της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αλλά η επίκληση μιας τέτοιας δικαιολογίας, επί 7 χρόνια υπό την ίδια δημοτική Αρχή, δεν είναι τόσο πειστική. Αν όντως υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και των υπηρεσιών του Δήμου, αυτά θα έπρεπε να είχαν λυθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, όχι να χρονίζουν επί 7 χρόνια. Δεν διαμαρτύρεσαι όταν ασκείς διοίκηση, πράττεις τα δέοντα για το καλό του Δήμου και των δημοτών. Και κανείς δεν μπορεί να γίνεται όμηρος κανενός. Τέτοιες αντιπαραθέσεις δεν είναι σοβαρές. Γι’ αυτό στο εξής, καλό είναι να μετράμε το μπόι μας και πού αυτό μπορεί να φτάσει. Και να αναθέτουμε σε εκείνους που γνωρίζουν τις εργασίες που τους αναλογούν.

Μετά από όλα αυτά, εισπράξαμε στο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΗΒ τις ειλικρινείς υποσχέσεις της προέδρου, ότι τέτοιες συμβάσεις δεν θα ξαναδούν τα μάτια μας γιατί όλα θα διορθωθούν από δω και στο εξής. Όμως η ζημιά έγινε. Οι ευθύνες της διοίκησης του ΠΑΟΔΗΒ, που επέτρεψε τις ‘’χαλαρές’’ διαδικασίες, με συνέπεια ο Οργανισμός να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να αναγκαστεί να αποδεχθεί μια, κατά γενική ομολογία, ελλιπή, ασαφή και αόριστη μελέτη-σύμβαση, είναι μεγάλες. Και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αποδεχόμαστε εξόφθαλμες διαδικασίες συγκάλυψης. Ούτε και να σιωπούμε…».