ΧΥΤΑ Φυλής:Φωτιά στη χωματερή – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική – Μήνυμα από το 112

Για ακόμα μια φορά φαίνεται να εκτίθεται σε κίνδυνο τόσο η ατμόσφαιρα, όσο και η υγεία των κατοίκων της Αττικής μετά από τη φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 23:30 του Σαββάτου 26/9 στην χωματερή του Δήμου Φυλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, στο σημείο βρέθηκαν 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες.

Όπως είναι λογικό τα απορρίμματα που κάηκαν δημιούργησαν πυκνό καπνό πάνω από την περιοχή, ενώ η έντονη δυσοσμία “φτάνει” μέχρι και και τα Βριλήσσια αλλά και το υπόλοιπο  βόρειο τμήμα της Αττικής, αυξάνοντας την επικινδυνότητα όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής μέσω του 112, ζητώντας από τους πολίτες να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, λόγω των καπνών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο χάρτης Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει παρουσιάσει κάποια αλλαγή, παρά μόνο κάποιες ενδείξεις για “σχεδόν καλή” ποιότητα σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας (δείτε περισσότερα εδώ ).

Η Αττική και πάλι αντιμέτωπη με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μόνο η δεύτερη που καλείται να αντιμετωπίσει σε μια μέρα το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, αλλά αποτελεί και ένα δεύτερο χτύπημα, όσον αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Πριν από περίπου ένα μήνα, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση και το μεγάλο μαύρο “σύννεφο” καπνού που κάλυψε την περιοχή και έφτασε πέρα από αυτή, προκλήθηκε έντονη ανησυχία σχετικά με την ποιότητα της ατμόσφαιρας, κάτι που φαίνεται να “αναζωπυρώνεται” μετά την αποψινή φωτιά στη Φυλή.