
Οι «πόροι του Δήμου» που συχνά αναφέρονται σε ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής ως άλλοθι για διενέργεια αμφιλεγόμενων δαπανών δεν είναι τίποτα άλλο παρά λεφτά των βριλησσιωτών.
Γιατί ο Δήμος Βριλησσίων δεν έχει δικά του έσοδα όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους από τους 325 δήμους της χώρας. Αυτά τα «δικά τους έσοδα» μπορεί να προέρχονται,για παράδειγμα,από εκμισθώσεις τουριστικών ακινήτων,από δημοτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες (δημοτικά αναψυκτήρια) ή από παραχώρηση έναντι τιμήματος πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου (όπως είναι οι πηγές νερού που εμφιαλώνεται και διατίθεται στο εμπόριο).
Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει στα Βριλήσσια.Ούτε διαθέτουν κοιμητήριο στα γεωγραφικά όριά τους ώστε να εξασφαλίζουν έσοδα,όπως για παράδειγμα, συμβαίνει με τον Δήμο Ζωγράφου. Σχεδόν μοναδικό «δικό τους έσοδο» τα Βριλήσσια έχουν τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης.
Κρατική επιχορήγηση ίση με το σύνολο του ΕΝΦΙΑ
Άρα οι περίφημοι «πόροι του Δήμου» είναι λεφτά των δημοτών και προέρχονται από δύο βασικές πηγές.Είτε από δημοτικά τέλη (λογαριασμοί ΔΕΗ) είτε από τον..κρατικό κορβανά .
Δηλαδή από την κρατική επιχορήγηση η οποία δίδεται στους 325 δήμους μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόκειται για τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που καθιερώθηκαν (και σωστά!) το 1989 όταν με νόμο αποφασίστηκε ότι κάποιοι από τους φόρους (άμεσους ή έμμεσους) που πληρώνουν οι Έλληνες θα πηγαίνουν κατευθείαν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Έτσι σήμερα πληρώνουμε (μέσω των ΚΑΠ) πάνω από 2,5 δις κάθε χρόνο για την λειτουργία των 325 Δήμων της χώρας,άρα και του Δήμου Βριλησσίων.Το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με το σύνολο του ΕΝΦΙΑ.
Αφέντες και στην τσέπη
Συνεπώς οι «πόροι του Δήμου Βριλησσίων» είναι λεφτά που πληρώνουν οι βριλησσιώτες και κανένας άλλος. Αρα μια συνετή δημοτική αρχή οφείλει, όταν διαχειρίζεται «πόρους του Δήμου», να μην ξεχνάει ότι αυτοί προέρχονται από το υστέρημα των αγρίως φορολογούμενων (ειδικά στα Βριλήσσια) δημοτών.
Το ΣΥΡΙΖΑικό δόγμα ότι αφού κερδίσαμε (όπως κερδίσαμε) την ψήφο του λαού κερδίσαμε και τα λεφτά του (γίναμε αφέντες και στην τσέπη του) προκαλεί οργή στα Βριλήσσια που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν βλέπει αυτό το δόγμα να εφαρμόζεται και στον Δήμο.