Χαλάνδρι: Σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη διαχείριση τροφίμων ο Δήμος

Μετά τη συλλογή βιοαποβλήτων μέσω του προγράμματος Waste4think, η πρόταση «Horizon 2020 FoodRUs», στην οποία μετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πήρε το «πράσινο φως», για να δρομολογηθεί η εφαρμογή προσεγγίσεων αποτροπής απωλειών στην αλυσίδα τροφίμων και δημιουργίας αντίστοιχων αποβλήτων.

Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, Γεράσιμος Λυμπεράτος, «το σχετικό πρόγραμμα, του οποίου η πρόταση βαθμολογήθηκε με 14/15, συντονίζεται από ομάδα του Deusto (Χώρα των Βάσκων, Ισπανία) και περιλαμβάνει 30 εταίρους από 10 χώρες (Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία και Ελλάδα) με τρεις πλήρεις πιλοτικές εγκαταστάσεις σε Δανία, Ισπανία και Σλοβακία».

«Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός του Δήμου Χαλανδρίου και οι Engineering και BCN που ήταν εταίροι στο Waste4Think», σημείωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και καθηγητής του ΕΜΠ, προσθέτοντας: «Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 42 μήνες θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες πρακτικές σε θέματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που ως γνωστό είναι στην κορυφή της διαχειριστικής πυραμίδας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος σχολίασε: «Ήρθαν τα σπουδαία νέα. Εγκρίθηκε με εξαιρετική βαθμολογία το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχει ο δήμος μας. Μαζί με 30 εταίρους από 10 χώρες. Ευχαριστούμε Γεράσιμε Λυμπεράτο. Η συμβολή σου στην υιοθέτηση καινοτόμων προγραμμάτων είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητη».