Το χρυσό οικόπεδο με τα 4,5 εκ.

Δικαίως χαρακτηρίζεται χρυσό οικόπεδο

4,5 χρυσά εκατομμύρια για τους τυχερούς ιδιοκτήτες

Οι βριλησσιώτες πρέπει να γνωρίζουν την πικρή αλήθεια.Θα πληρώσουν (από την τσέπη τους!) συνολικά τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ (4.500.000 ευρώ) σε τέσσερις ιδιώτες. Και μάλιστα χωρίς να τους ρωτήσει κανείς! Το ποσό προκαλεί ίλιγγο.Αλλά τόσο θα κοστίσει η (με απευθείας ανάθεση) αγορά οικοπέδου 8,5 στρεμμάτων στην διασταύρωση των οδών Αγαμέμνονος και Τροίας του οποίου συνδικαιούχοι είναι τέσσερις ιδιώτες.

Προπαγάνδα κόντρα στην κοινή λογική

Η προπαγάνδα ότι η αγορά- μαμούθ γίνεται από “πόρους του Δήμου”, άρα χωρίς να πληρώσουν οι δημότες (!) παραπέμπει σε ιθαγενείς που τρώνε κουτόχορτο. Γιατί «πόροι του Δήμου» είναι λεφτά πουν πληρώνουν οι βριλησσιώτες!

Είτε ως δημότες (δημοτικά τέλη που καταβάλουν με λογαριασμούς ΔΕΗ) είτε ως αγρίως φορολογούμενοι πολίτες. Γιατί μέρος των φόρων που πληρώνουμε πηγαίνει στους Δήμους μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.Συνεπώς και στον Δήμο Βριλησσίων.

Ο μισός προυπολογισμός του Δήμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τίμημα (4,5 δις) είναι σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός (όσο αφορά τα τακτικά έσοδα που είναι 9,5 εκατομμύρια) του Δήμου Βριλησσίων για το έτος 2018.

Δηλαδή με τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να αναμορφωθούν το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης προς όφελος του γενικού συνόλου αντί να δοθεί το ίδιο ποσό σε ιδιώτη.Αλλά η κατασκευή έργων απαιτεί όραμα,τόλμη,σκληρή δουλειά,μελέτες και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Απαιτείται πολιτική και αυτοδιοικητική επάρκεια καθώς επίσης και διαχειριστική δυνατότητα.

Χρυσή αγορά χωρίς σχέδιο

Έτσι η αγορά-μαμούθ γίνεται και χωρίς να διευκρινίζεται τι θα το κάνει ο Δήμος αυτό το “χρυσό” οικόπεδο. Δεν παρουσιάζεται ούτε μια απλή προ-μελέτη. Παρά μόνον η γενική αναφορά “θα κτίσουμε σχολείο” χωρίς στοιχεία για τα πληθυσμιακά δεδομένα των Βριλησσίων της επόμενης δεκαετίας. Απομένει ο ισχυρισμός “αυξάνουμε την περιουσία του Δήμου”. Αλλά αυτό παραπέμπει όχι σε δημόσια, αλλά σε επιχειρηματική δραστηριότητα, με λεφτά, πάντοτε των δημοτών.

Πανηγυρίζουν, αλλά η υπόθεση τώρα ξεκινάει

Πρόκειται για 20ετή δικαστική διαμάχη του Δήμου με τους ιδιοκτήτες που θα τερματιστεί με πανηγυρική ικανοποίηση των ιδιοκτητών αφού θα εισπράξουν, ανέλπιστα, 4,5 εκατομμύρια ευρώ για οικόπεδο που δεν μπορούσαν, λόγω της δικαστικής διαμάχης,να αξιοποιήσουν.Θα πρέπει να είναι βαθέως ευγνώμονες στην σημερινή δημοτική αρχή η οποία σπεύδει να πανηγυρίσει (δηλαδή να κατοχυρώσει την αγοραπωλησία στην συνείδηση των δημοτών) πριν ακόμη υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια.

Η υπόθεση,όμως, μόλις τώρα ξεκινάει. Όχι γιατί στο συγκεκριμένο οικόπεδο η δημοτική αρχή διατείνεται ότι θα ανεγείρει, στο μέλλον, σχολικό συγκρότημα. Αλλά γιατί τέτοιου είδους οικονομικές συναλλαγές, φανερά δυσανάλογες προς τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Βριλησσίων, είναι εύλογο να προκαλούν ποικίλα ερωτηματικά στα οποία η απάντηση,έστω και αν δοθεί μετά παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, είναι, ενίοτε, δυσάρεστη για τους πρωταγωνιστές.