Δεν δίνεις 4,5 εκ σε ιδιώτη χωρίς να ρωτήσεις τους δημότες

Δεν δίνεις 4,5 εκ σε ιδιώτη χωρίς να ρωτήσεις τους δημότες

Μια χρυσή αγορά

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να ξοδέψει 4,5 εκατομμύρια ευρώ για αγορά οικοπέδου ιδιωτών αναδεικνύει την πολιτική ρηχότητα με την οποία διαχειρίζεται τα σημαντικότερα ζητήματα των Βριλησσίων. Δεν είναι μόνον το θέμα της διαφάνειας αφού πρόκειται για απευθείας αγορά όπου η δημοτική αρχή λειτουργεί (ακόμη και αν δεν το θέλει) ως οιονεί μεσίτης.Και μόνον γι’ αυτόν τον λόγο ένας ώριμος δημοτικός άρχοντας θα «βασάνιζε» πολύ περισσότερο την συνείδησή του πριν λάβει την σχετική απόφαση.

Δεν ερωτήθηκαν οι δημότες-προτιμήθηκε η απευθείας αγορά

Αντί αυτών επελέγη ο εύκολος δρόμος της απευθείας αγοράς. Αυτή η επιλογή θα ήταν,ασφαλώς, υπεράνω κριτικής αν η δημοτική αρχή εξασφάλιζε την σύμφωνη γνώμη των βριλησσιωτών. Απευθύνοντας το σχετικό ερώτημα στους δημότες. Γιατί αυτοί είναι που πληρώνουν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι  θα προστάτευε, πρωτίστως, τον ίδιο τον εαυτό της σε μια εποχή που οι Έλληνες είναι, δικαιολογημένα, εξαιρετικά δύσπιστοι προς τέτοιου είδους αγορές.Το να αγοράζεις ένα ιδιωτικό οικόπεδο αντί με τα ίδια λεφτά να αναμορφώνεις τον Δήμο σου είναι μια απόφαση που κανένας συνετός δήμαρχος δεν θα ελάμβανε χωρίς ,προηγουμένως,να ρωτήσει απευθείας τους δημότες της πόλης του.

Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία

Πολύ περισσότερο που η νομοθεσία για την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ( Καλλικράτης) προβλέπει (στο άρθρο 225) την δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κάθε Δήμο.Είναι προφανές ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα τα 4,5 εκατομμυρίων ευρώ (τα μισά,δηλαδή,από τα τακτικά έσοδα του Δήμου Βριλησσίων για όλο το 2018) που θα δοθούν στους ιδιώτες σε τέσσερις ετήσιες δόσεις,με την πρώτη δόση,μάλιστα,να υπολογίζεται από το 2017.Δηλαδή να καταβάλλεται αναδρομικά και “μονοκοπανιά”

Ακόμη και αν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν περιορισμένη (πράγμα μάλλον αμφίβολο) η δημοτική αρχή θα είχε πράξει το καθήκον της απέναντι στους δημότες. Γιατί αυτοί θα έφεραν,πλέον,την ευθύνη της απόφασης.Απόφαση που επειδή μάλλον δεν θα ήταν αρεστή στην δημοτική αρχή (αλλά και στους αντισυμβαλλόμενους ιδιώτες) τελικά την απέφυγαν. Παρακάμπτοντας,έτσι,τους δημότες των Βριλησσίων.Αυτούς,δηλαδή,που στην συγκεκριμένη αγοραπωλησία πληρώνουν,τελικά,το τίμημα.