To Cine – Δράση τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το ντοκιμαντέρ «Το σχέδιο»

Το Cine – Δράση συνεχίζει τις ζωντανές προβολές του την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 20.15, στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού και Πλαταιών) με το ντοκιμαντέρ «Το σχέδιο», Βόρεια Εύβοια, 1ο Μέρος: «8 δέκατα και αναφορά» . Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) η δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη των Βριλησσίων προβάλλει ένα φιλμ που πραγματεύεται το πώς κάηκε η Βόρεια Εύβοια. Μάλιστα, στην αίθουσα προβολής θα βρεθούν οι δημιουργοί του φιλμ. Η Νέλλη Ψαρρού, (παλιά γνώριμη της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων από την προβολή των ντοκιμαντέρ «Golfland?» και «Σταγώνες») και ο Ιωάννης Λαζάρου.

Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο, 1ο Μέρος: «8 δέκατα και αναφορά»
Ελλάδα, Ντοκιμαντέρ, 2022. Διάρκεια: 80’. Έρευνα: Νέλλη Ψαρρού-Ιωάννης Λαζάρου. Μοντάζ: Γιάννης Φραγκουλάκης.

Το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς

Μια ώρα και είκοσι λεπτά με μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πώς μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα, κατάφερε με μηδενικό άνεμο και «εντολές μη διακινδύνευσης» (που ισοδυναμεί με εντολές μη παρέμβασης), να κατακάψει περισσότερα από 520 χιλιάδες στρέμματα γης. Δάση, ζώα, χωριά, καλλιέργειες, κόποι μιας ζωής αφέθηκαν στην τύχη τους και έγιναν στάχτη από μία κυβέρνηση η οποία εκδίωξε τους κατοίκους από τα χωρία τους ενώ ουδέποτε φρόντισε για τον προστασία των δασών ή την πυρόσβεση.

Αντιθέτως, σχεδιάζει επενδύσεις με νέες χρήσεις γης, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανασυγκρότησης». Το δεύτερο μέρος, που σύντομα θα είναι έτοιμο, θα στοιχειοθετήσει το «γιατί» κάψανε τουλάχιστον 520.000 στρέμματα και τα όνειρα των ανθρώπων της Βόρειας Εύβοιας. Το Σχέδιο είναι μια ανεξάρτητη δημιουργία, στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση όλων, ενώ όλες οι μουσικές που ακούγονται παραχωρήθηκαν ευγενικά από τους δημιουργούς τους.

Τι λένε οι δημιουργοί

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του:
«Όλη η Ελλάδα, και όχι μόνο, θρηνεί για τον χαμό της Βορείου Ευβοίας. Έναν χαμό ολοκληρωτικό, από άκρη ως άκρη, που και αν ακόμη δεν ήταν προδιαγεγραμμένος αφέθηκε να συμβεί. Εγκαινιάζουμε την ερευνητική ιστοσελίδα, Το Σχέδιο, με ένα ντοκιμαντέρ, ή καλύτερα με ένα ντοκουμέντο για το πως και το γιατί χάθηκε όλος αυτός ο φυσικός πλούτος, γιατί εξαφανίστηκαν οι πόροι ενός κόσμου που επέλεξε να ζήσει απλά, σε αρμονία με τη φύση.

Αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα απευθυνόμενοι σε αυτούς που τα έζησαν, τους ανθρώπους που τα έβαλαν με τις φλόγες και έσωσαν τα χωριά τους. Αποφασίσαμε να καταγράψουμε και να μεταφέρουμε την αλήθεια αυτών των ανθρώπων και στους υπόλοιπους από μας, ώστε η μνήμη να διατηρηθεί πριν η προπαγάνδα υπερνικήσει. Με την κάμερα στο χέρι (κυριολεκτικά), ταξιδεύουμε στα γνώριμα μέρη της παιδικής μας ηλικίας και καταγράφουμε το πως οι αναμνήσεις μιας ζωής ντύθηκαν τα χρώματα του πένθους. Με σφίξιμο στην καρδιά, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει πως αυτή η ομορφιά, αυτός ο τρόπος ζωής, δεν πρέπει να αναβιώσει. Όμως, ο κόσμος της Βορείου Ευβοίας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε τη φωνή του, τα συναισθήματα, την αγωνία του, την εμπειρία και τους φόβους του. Δεν θα αναλωθούμε σε μία προσπάθεια ανάδειξης της καλλιτεχνικής αξίας ενός ακόμη ντοκιμαντέρ, με ειδικευμένους εικονολήπτες, ηχολήπτες, υπεύθυνους επικοινωνίας κλπ, παρόλο που δεν υποτιμούμε καθόλου την αξία μιας τέτοιας δουλειάς. Απλώς, ο στόχος μας σήμερα είναι όσο γίνεται πιο γρήγορα πριν το πέπλο της λήθης σκεπάσει τα γιατί των ανθρώπων, να μεταφέρουμε αυτούσια και αυθεντικά τα γεγονότα σε ένα ζωντανό ντοκουμέντο».

Δείτε το trailer: