«Πραγματικές αλήθειες. Η ζωή της Εστέλα» στην οθόνη του Cine-Δράση

Καθώς σε λίγες ημέρες ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την 48η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που σήμανε την αρχή για την κατάρρευση της 7χρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, το Cine- Δράση ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα με ταινίες που αφορούν δικτατορίες.

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου (20.15 στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» στο πρώην ΤΥΠΕΤ) με την ταινία «Πραγματικές Αλήθειες, η Ζωή της Εστέλα». Πρόκειται για ένα βιογραφικό-ιστορικό φιλμ από την Αργεντινή, σκηνοθετικό ντεμπούτο του Nicolás Gil Lavedra που βασίζεται στη ζωή της δασκάλας, ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προέδρου της οργάνωσης «Grandmothers of Plaza de Mayo» («Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου»), Estela de Carlotto. Η ταινία δεν έχει προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και στην Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων την προσέφεραν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα, τους οποίους ευχαρίστησε με ανακοίνωσή του το Cine- Δράση.

Η υπόθεση

Το 1976, πραξικόπημα των Ενόπλων Δυνάμεων ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αργεντινής, κατάργησε τα συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες και για 7 χρόνια μέχρι το 1983 εφάρμοσε πολιτικές τρόμου και βίας πάνω στον αργεντίνικο λαό. Αν και η χώρα είχε υποστεί και άλλες στρατιωτικές δικτατορίες κατά τον 20ο αιώνα, η τελευταία θεωρείται η πιο αιματηρή και καταπιεστική. Μέσα σε αυτό το ιστορικά μικρό διάστημα υπολογίζεται ότι 30.000 πολίτες δολοφονήθηκαν, δεκάδες χιλιάδες άλλοι φυλακίστηκαν, αναγκάστηκαν να περάσουν στην παρανομία ή επέλεξαν την αυτοεξορία. Ανάμεσα στα θύματα του καθεστώτος υπήρξαν νεαρές γυναίκες, μικρά παιδιά και αγέννητα μωρά. Γυναίκες που κατά τη διάρκεια της σύλληψης τους κυοφορούσαν, γεννούσαν μέσα στις φυλακές και τα μωρά τους απάγονταν και δίνονταν για υιοθεσία σε στρατιωτικούς ή πλούσιες οικογένειες φιλικά προσκείμενες στο καθεστώς. Μητέρα μια ακτιβίστριας κόρης που συνελήφθη και αγνοούνταν και γιαγιά ενός «εξαφανισμένου εγγονού ήταν και η ηρωίδα της ταινίας.
Η Εστέλα, γυναίκα της μεσαίας τάξης, σε όλη της ζωή μοίραζε το χρόνο της στην οικογένειά της και τη δουλειά της ως διευθύντρια σχολείου, εντελώς απομακρυσμένη από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Ο πόνος και η αναζήτηση των αγαπημένων της προσώπων την μεταμόρφωσαν από νοικοκυρά σε πολίτη που συμμετέχει στις δημόσιες υποθέσεις και στους αγώνες για δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων. Από τη δράση της δημιουργήθηκε ένα ευρύτερο κίνημα που οδήγησε και επανένωση πολλών διαλυμένων οικογενειών με τα «εξαφανισμένα» παιδιά ή εγγόνια τους. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, την Τρίτη 5 Αυγούστου 2014, η ίδια η Εστέλα βρήκε τελικά τον εγγονό της Guido Montoya Carlotto, ο οποίος απήχθη μετά τη δολοφονία και την εξαφάνιση των γονιών του και παραδόθηκε σε θετή οικογένεια. Ο Guido έγινε ο εγγονός Νο. 114 που επέστρεψε στην οικογένεια του μετά από ενέργειες της οργάνωσης των γιαγιάδων: «Abuelas de Plaza de Mayo».

Ο σκηνοθέτης Nicolas Gil Lavedra. γεννήθηκε το 1983 στο Μπουένος Άιρες και είναι γιος του δικηγόρου Ricardo Gil Lavedra που το 1985 καταδίκασε τους υπεύθυνους στρατιωτικούς του πραξικοπήματος στην Αργεντινή.

Αργεντινή, Κοινωνική, 2011. Διάρκεια: 99’. Σκηνοθεσία: Nicolas Gil Lavedra. Σενάριο: Maria Laura Gargarella, Jorge Maestro. Πρωταγωνιστούν:
Susu Pecoraro, Alejandro Awada, Ines Efron.