Mε την κωμωδία «Toc Toc» αποχαιρετά το καλοκαίρι το Cine Δράση

Η Ισπανική κωμωδία «Toc Toc» ρίχνει την αυλαία των καλοκαιρινών προβολών του Cine Δράση. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων (Ταϋγέτου και Ξάνθης)

Το φιλμ «Τοc Toc» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία που βασίζεται στο διάσημο θεατρικό έργο του Laurent Baffie, που σπάει ταμεία σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, όπου παίχτηκε με τεράστια επιτυχία για πολλά χρόνια. Το βασικό της ατού είναι ότι στέκεται θετικά απέναντι σε άτομα που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (TOC) και παρά το ότι αντιμετωπίζει με χιούμορ τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται, το μήνυμα του προς το θεατή είναι να μην στέκεται στην επιφάνεια, αλλά να βλέπει περισσότερο τις ευαισθησίες των πασχόντων. Επιπλέον, το μήνυμα του προς τα άτομα  που πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές είναι ότι όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα  δεν είναι μόνοι τους σε αυτή τη δοκιμασία.

Η υπόθεση

Έξι ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή έχουν ραντεβού με έναν διακεκριμένο, παγκοσμίου φήμης ψυχίατρο, που υπόσχεται να τους βοηθήσει, να γίνουν καλά. Όταν, όμως, φτάσουν στο ιατρείο του, εκείνος θα λείπει λόγω απρόοπτου γεγονότος και έτσι εκείνοι θα μείνουν όλοι μαζί στο σαλόνι του, να τον περιμένουν. Οι ήρωες της ταινίας, νιώθουν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι, πιστεύουν πως ποτέ δεν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, ώσπου γνωρίζονται μεταξύ τους και όλα αλλάζουν σε ένα απόγευμα. Με άλλα λόγια, λοιπόν, το φιλμ ισχυρίζεται ότι  όλοι ανήκουμε κάπου και σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που μας καταλαβαίνουν, που είναι σαν κι εμάς. Όποιο πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζουμε. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Επίσης δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ την ελπίδα μας. Αντιθέτως πρέπει να πάψουμε να είμαστε τόσο προσκολλημένοι στα προβλήματά μας και να τα μεγεθύνουμε. Όλα αυτά, τα σοφά κατά τα άλλα, μηνύματα, λοιπόν, ο σκηνοθέτης έχει τον τρόπο να τα περάσει στο κοινό μέσα από ιδιαίτερα κωμικές και έξυπνες καταστάσεις.

Οι συντελεστές

Το πασίγνωστο θεατρικό έργο είναι του Laurent Baffiie, ενώ τη μεταφορά στον κινηματογράφο έχει αναλάβει ο Vicente Villanueva. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι δικά του και είναι προσαρμοσμένα άψογα στη μεγάλη οθόνη. Η μεγαλύτερη επιτυχία του φιλμ είναι το καστ. Η επιλογή των ηθοποιών είναι εκπληκτική με αποκορύφωμα τον μοναδικό Oscar Martínez, στο ρόλο του ψυχιάτρου που επίσης πάσχει από ενός είδους διαταραχή. Χωρίς υπερβολές και περιττές φανφάρες ο Martínez  υφαίνει το ρόλο του με προσοχή στη λεπτομέρεια και δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ένας από τους καλύτερους λατινοαμερικάνους ηθοποιούς. Μαζί του ο Paco León, η Alexandra Jiménez, η Rossy de Palma, η Nuria Herrero, η Adrián Lastra και η Inma Cuevas. Όλοι τους εξαιρετικοί και μάλιστα σε ρόλους πολύ απαιτητικούς, αφού πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη. H μουσική του του Antonio Escobar αστεία και παιχνιδιάρικη, θυμίζει κάτι από ροζ πάνθηρα, ενώ τo ομώνυμο τραγούδι της ταινίας «toc toc» έχει γίνει επιτυχία στην Ισπανία από τον Macaco.

Ισπανία, Κομεντί, 2017, Διάρκεια: 90’.  Σκηνοθεσία: Vicente Villanueva. Σενάριο: Laurent Baffie (βιβλίο), Vicente Villanueva. Πρωταγωνιστούν: Paco LeónAlexandra JiménezRossy de PalmaNuria Herrero.