Καλοκαίρι 2020: Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ήταν αυτός που έκανε τα «αποκαλυπτήρια» του  προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί σε όλο το Λεκανοπέδιο, το καλοκαίρι με συντονισμό και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Το «καλεντάρι», που παρουσιάστηκε στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στις 3 Αυγούστου, από τον ίδιο, την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο αρμόδιο για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χάρη Ρώμα και τον αντιπεριφερειάρχη οικονομικών Νίκο Πέππα, είναι προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Θα υλοποιηθεί σε περισσότερους από 45 δήμους της Αττικής ενώ εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν πάνω από 600 καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού. Το πρόγραμμα το οποίο επισυνάπτεται στηρίζει παράλληλα και το κίνημα support Art workers. Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι πλουραλιστικό και υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με τους προβλεπόμενους περιορισμούς λόγω πανδημίας, πάνω από 80.000 πολίτες, ανέφερε ο κ. Πατούλης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει έγκαιρα την προμήθεια δωρεάν δελτίων εισόδου.

Η κατάρτιση του προγράμματος έχει γίνει σε συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις φέτος το καλοκαίρι καθώς και με σημαντικά Φεστιβάλ (Βράχων, Πέτρας, Ελαιώνα, Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού κ.α.).  Εξέχουσα θέση στις εκδηλώσεις έχει η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό το θέατρο του Αττικού άλσους ανοίγει τις πύλες του, παίρνοντας κάθε υγειονομική προφύλαξη, για οκτώ παραστάσεις του εμβληματικού αριστουργήματος του Αισχύλου «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Γ. Πατούλης: «Ο Πολιτισμός μάς ενώνει»

Ο κ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύει τις Τέχνες ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της και συνιστώσα μιας υγιούς κοινωνίας και συμπλήρωσε: «Ο πολιτισμός, όχι μόνο δεν διχάζει τους ανθρώπους αλλά, αντίθετα ρίχνει γέφυρες για να τους ενώσει. Βούληση της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Αττικής, η στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο, που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας, καθώς και η προσφορά πολιτιστικών αγαθών, υψηλής ποιότητας στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε υψηλή προτεραιότητα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα από την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων που έχουν οριστεί από τους αρμόδιους φορείς για τον αποκλεισμό της πιθανότητας διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Η κατάρτιση του προγράμματος, σημείωσε ο περιφερειάρχης, έγινε με γνώμονα την ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο, που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID 19 και με αυστηρή προϋπόθεση τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον τρόπο προβολής των εκδηλώσεων, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι καμία πολιτιστική εκδήλωση από όσες διοργανώνει ή χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, δεν πρόκειται να διαφημιστεί με παράνομο τρόπο και μέσα. «Η θέση μου είναι απόλυτα συνεπής με τη μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική μου διαδρομή πάνω στο ζήτημα της υπαίθριας διαφήμισης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη,  τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πεππα και τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο αρμόδιο για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμα, οι οποίοι εργάστηκαν συστηματικά για να βγει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ε. Δουνδουλάκη: «Εκδηλώσεις με δομημένο σχέδιο»

Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κατά την τοποθέτηση της, επισήμανε ότι αναμφίβολα το φετινό καλοκαίρι είναι δύσκολο και ιδιόμορφο για τον χώρο του Πολιτισμού. «Όλοι εμείς που εργαζόμαστε και υπηρετούμε τον χώρο του Πολιτισμού, είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο καινοφανείς παραμέτρους: Από τη μια τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, τα οποία κατέστησαν ιδιαίτερα δύσκολο τον προγραμματισμό αλλά και την εκτέλεση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και από την άλλη η καταφανής ανάγκη του χώρου του Πολιτισμού για στήριξη, καθώς οι καλλιτέχνες δημιουργοί και οι εργαζόμενοι στον χώρο αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα», είπε κ. Δουνδουλάκη, προσθέτοντας:

«Το πρόγραμμά δομήθηκε πάνω σε 3 άξονες:

Α. Τη στήριξή μας σε μεγάλα και αγαπημένα στο ευρύ κοινό Φεστιβάλ της Αττικής.

Β. Τη συνεργασία μας με τους Δήμους της Αττικής, συνδράμοντας τις προσπάθειές τους αλλά και δημιουργώντας νέους τοπικούς πολιτιστικούς θεσμούς, όπως η «Εβδομάδα Θεάτρου» στην Ελευσίνα.

Γ. Την ανάδειξη των χώρων Πολιτισμού της ίδιας της Περιφέρειας Αττικής, με αιχμή του δόρατος το υπαίθριο θέατρο στο Αττικό Άλσος όπου έχουμε την πολύ σημαντική συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το τελικό αποτέλεσμα.  «Είναι μεγάλη η ικανοποίηση μου που καταφέραμε μέσα από το πρόγραμμα που καταρτήσαμε να δοθεί μια μικρή ανάσα σε περισσότερες από 600 οικογένειες καλλιτεχνών και τεχνικών. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε πολιτιστικές υποδομές και θεσμούς διάρκειας. Στη παρούσα φάση θέσαμε προτεραιότητα στη στήριξη των ευπαθών καλλιτεχνικών κλάδων δημιουργώντας ένα ευπρόσωπο πρόγραμμα ψυχαγωγίας το οποίο η Περιφέρεια Αττικής παρέχει δωρεάν στους πολίτες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό όταν μας έρχονται ευχαριστήρια μηνύματα από τους δημάρχους για τη συμβολή μας στις εκδηλώσεις, όπως επίσης και όταν διαβάζουμε αναφορές στον τύπο ότι το τμήμα πολιτισμού της Περιφέρειας μοιάζει περισσότερο δραστήριο από ποτέ», είπε.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Νότιου Τομέα Δ. Νάνου, Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου -Μπόγρη και Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, καθώς και καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Μεταξύ αυτών ο συνθέτης Γ. Κατσαρός, ο τραγουδιστής Γ. Ανδρεάτος, η ηθοποιός Χ. Αλεξανιάν, η τραγουδίστρια Λ. Αλκαίου, η τραγουδίστρια Ζ. Παπαδοπούλου και η ηθοποιός Κ. Σαμαρά.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου πραγματοποίησαν σύντομο χαιρετισμό και οι καλλιτέχνες που ήταν παρόντες. Μεταξύ άλλων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη και την ομάδα του για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και επισήμαναν ότι είναι σημαντικό τις δύσκολες αυτές ώρες να μπορούν οι καλλιτέχνες μέσα από τη δουλειά τους να επικοινωνήσουν με το κοινό και να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων