Εγκρίθηκε το πρακτικό καταλληλότητας για την ανέγερση του 3ου Λυκείου

Εγκρίθηκε ομόφωνα («παρών» από «Δράση» και «Λαϊκή Συσπείρωση») από το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου το πρακτικό καταλληλότητας του χώρου στον οποίο ο Δήμος Βριλησσίων προτίθεται να ανεγείρει το 3ο Λύκειο Βριλησσίων.

Πρόκειται για το Ο.Τ. 35 (Κύπρου και Πλαταιών)  το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση Γυμνασίου-Λυκείου με σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε το 2012. Το σχετικό οικόπεδο εμβαδού 3.798 τ.μ. βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, απέχει 350 μέτρα από το 1ο Λύκειο και 900 μέτρα από το 2ο Λύκειο και ανήκει στην «μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη σε έκταση πολεοδομική ενότητα στην οποία δεν υπάρχει σχολικό συγκρότημα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»  όπως επισημαίνει ο Δήμος Βριλησσίων στη σχετική εισήγησή.

Το ιστορικό του θέματος

Το θέμα της ανέγερσης και 3ου Λυκείου στα Βριλήσσια ξεκίνησε να ανακινείται το 2008 επί  δημαρχίας Κώστα Ιωαννίδη.

Το 2011 δυο επιτροπές, είχαν αποφανθεί ομόφωνα υπέρ της καταλληλότητας του Ο. Τ. 35 ενώ τότε ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων ( πρώην ΟΣΚ και νυν Κτ.Υπ) με σχετικό έγγραφο δήλωνε διατεθειμένος να προβεί στην απαλλοτρίωση του χώρου εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού  ως σχολικού και εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ.

Ο Δήμος Βριλησσίων τον Ιούνιο του 2020 με έγγραφο του προς την Κτ.Υπ. ζήτησε έγγραφη ενημέρωση για το εάν η βούληση της εταιρείας εξακολουθεί να ισχύει, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει  απάντηση.

Ο δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης τον Φεβρουάριο του 2021 σύστησε εκ νέου την αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας με αντικείμενο να επικαιροποιήσει την απόφαση για ανάγκη απόκτησης του εν λόγω χώρου καθώς και να εξετάσει την καταλληλότητά  του για την ανέγερση διδακτηρίου του 3ου  Λυκείου. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Ιωάννης Ψαχούλας και τακτικά μέλη αποτελούν οι Λυδία Θεοδωροπούλου(τοπογράφος-μηχανικός της Κτ.Υπ), Ελευθερία Σταθοπούλου (αρχιτέκτονας- μηχανικός), Ευαγγελία Ζερβακάκη (εκπρόσωπος της ΔΟΥ Χολαργού) και Ευγενία-‘Αννα Μηλιώνη (ιατρός).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της έκτασης, που εκπροσωπήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Οκτωβρίου από τον δικηγόρο Δημήτρη Δρακόπουλο,  το 2009 είχαν καταθέσει ένσταση προτείνοντας άλλους χώρους στην ίδια πολεοδομική ενότητα του Δήμου για την ανέγερση του σχολείου.

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Σοφία Χαντζάρα στην εισήγησή της υπερθεμάτισε της ανέγερσης  3ου Λυκείου στην πόλη, κάνοντας  λόγο για  αύξηση του μαθητικού πληθυσμού που παρατηρείται στα Λύκεια των Βριλησσίων. Η κ. Χαντζάρα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά το σχολικό έτος 2020-2021 το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης είχε 370 μαθητές ενώ το 2ο Λύκειο  373 μαθητές .

O επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αργύρης Ντινόπουλος αφού επεσήμανε «στη θητεία μας δεν προβήκαμε σε δεσμεύσεις ακινήτων. Δεν ασχοληθήκαμε με οικόπεδα, αλλά με δημόσιες εκτάσεις. Γι’ αυτό και αποδώσαμε στους δημότες τα 52 στρέμματα της Ναυτικής Βάσης»  ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε είτε με απαλλοτρίωση είτε με απευθείας αγορά να έρθει το οικόπεδο στην ιδιοκτησία του Δήμου με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας («Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια») Γιάννης Πισιμίσης ζήτησε τη δέσμευση της διοίκησης ότι θα πιέσει την Κτ.Υπ. προς την διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Ο Γιάννης Τσούτσιας («Δράση για μια άλλη πόλη»)  εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ευτυχή κατάληξη του θέματος τονίζοντας χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», ενώ ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Βήττος χαρακτήρισε «εμπαιγμό» προς την μαθητική κοινωνία τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 13 χρόνια προς την κατεύθυνση της ανέγερσης 3ου Λυκείου, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία. «Είμαστε με αυτούς που διεκδικούν και κόντρα στην λογική του κλεισίματος σχολικών μονάδων και των συγχωνεύσεων τμημάτων που παρατηρείται τελευταία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επί χρόνια διευθυντής του 2ου Λυκείου Βριλησσίων και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Βριλήσσια Δυνατά» Τάσος Χρηστάκης ζήτησε να αναδειχθεί το θέμα ως «το νούμερο ένα θέμα των Βριλησσίων», ενώ η πρόταση του δημάρχου για σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής δεν ευδοκίμησε. Τέλος, ο  Ξένος Μανιατογιάννης δεσμεύτηκε ότι σε 15 ημέρες θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μέχρι τότε ενέργειες στις οποίες θα έχει προβεί η Επιτροπή Καταλληλότητας, η οποία , μεταξύ άλλων, θα φροντίσει για την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων προς την κατεύθυνση της ανέγερσης του 3ου Λυκείου.