ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Εργαστήρι του Δήμου για παιδιά, με έμπνευση από τον Αντώνη Σαμαράκη

File written by Adobe Photoshop? 5.0

Με έναν ξεχωριστό τρόπο τιμούν ο Δήμος Χαλανδρίου και το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο έναν πολυαγαπημένο συγγραφέα που «μιλάει» ακόμη με τα βιβλία του στην καρδιά παιδιών και μεγαλύτερων. Στο πλαίσιο του «Έτους Α. Σαμαράκη», προγραμματίζεται το εργαστήριο «Το Δέντρο του Αντώνη» για παιδιά από 12 ετών, με έμπνευση από το έργο του δημιουργού αλλά και το εμβληματικό μνημείο της πόλης, στην οδό Μεταμορφώσεως όπου διέμενε.

Τι περιλαμβάνει

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί καταρχήν διαδικτυακά, θα συνεχιστεί με δια ζώσης συναντήσεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και θα ολοκληρωθεί με μια θεατρική παράσταση, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Περιλαμβάνει: Μαθήματα δημιουργικής γραφής, σκηνογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργία κειμένων, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού έργου και σκηνικών – κοστουμιών

Στις συναντήσεις, σημειώνεται, θα αξιοποιηθούν η κινηματογραφική μεταφορά του «Λάθους» αλλά και εκπομπές με τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ενώ θα κληθούν -μέσω διαδικτύου- να μιλήσουν γι’ αυτόν άνθρωποι που τον γνώρισαν. Το εργαστήριο υλοποιείται από την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο.

Οι στόχοι

Στον πυρήνα της ιδέας, σύμφωνα με τον Δήμο, βρίσκεται το περίφημο «Δέντρο του Σαμαράκη» που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, ενώ πηγή έμπνευσης είναι τα βιβλία αλλά και η ίδια η ζωή του ίδιου, το παράδειγμα που έδωσε καθώς αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και βρέθηκε πάντοτε κοντά στα παιδιά. Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και θα διαρκεί 2 διδακτικές ώρες.

Με την ολοκλήρωσή του σχεδιάζεται:

Α. Η εκτύπωση της συλλογής διηγημάτων που θα γράψουν/ εικονογραφήσουν τα παιδιά

Β. Το θεατρικό έργο που θα έχει δημιουργηθεί να παρουσιαστεί στο θέατρο της Ρεματιάς

Θα διαβαστούν επιλεγμένα βιβλία και αποσπάσματα από το έργο του Σαμαράκη, θα κληθούν άνθρωποι που τον γνώρισαν ή ασχολήθηκαν με το έργο του.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν μαθήματα δημιουργικής γραφής και σχετικών ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά του θεάτρου και της σκηνογραφίας. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ατομικές ιστορίες από τους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το εργαστήριο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Οι ημερομηνίες και οι ώρες θα ανακοινωθούν κατόπιν συνεννόησης με όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι μετά την πρώτη φάση των εργαστηρίων να δημιουργηθεί ένας συλλογικός τόμος με ιστορίες των παιδιών που θα εικονογραφηθούν από τα ίδια και στη συνέχεια ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον Αντώνη Σαμαράκη το οποίο θα παιχτεί από τα παιδιά που θα δημιουργήσουν και τα σκηνικά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, πρόβες θα γίνουν τον Ιούνιο και το έργο θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ρεματιάς. Τα παιδιά θα χωριστούν σε δυο ομάδες (Α + Β) και η κάθε ομάδα θα συναντιέται μία φορά ανά δύο εβδομάδες. Στόχος είναι να τηρηθούν τα σχετικά πρωτόκολλα της πανδημίας που αφορούν στον αριθμό συμμετεχόντων στις συνολικά 22 συναντήσεις.

Τρόποι συμμετοχής

Στις δηλώσεις θα πρέπει να αναφέρονται:
-Το όνομα και το επίθετο του παιδιού
-Η ηλικία του, η τάξη και το σχολείο στο οποίο πηγαίνει
-Τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επικοινωνίας
-Διεύθυνση κατοικίας
-Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα η συναίνεσή του για συμμετοχή στο εργαστήριο.

Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση stoforos@yahoo.com
Για τυχόν απορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 6938 713290
Επειδή ο αριθμός θα είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καταλήγει ο Δήμος Χαλανδρίου.

πηγή: Αμαρυσία