Άνοιξε το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων – Λήγει σήμερα η κατάληψη και στο 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων

Ανοιχτό είναι από σήμερα το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων αφού έληξε τελικά η κατάληψη του σχολείου. Έτσι φαίνεται πως άμεσα θα ξεκινήσουν κανονικά και πάλι τα μαθήματα.

Σε οτι αφορά το 2ο Λύκειο Βριλησσίων αυτή την ώρα τελεί υπό κατάληψη.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του vrilissiapress.gr που επικοινώνησε με γονείς μαθητών φαίνεται πως η κατάσταση στην περίπτωση αυτή οδεύει προς εκτόνωση.

Μάλιστα μας μετέφεραν πως στην τελευταία ψηφοφορία των μαθητών η συντριπτική πλειοψηφία αυτών τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του σχολείου.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ καθοριστική σημασία στη επικείμενη λήξη της κατάληψης έχει η παρέμβαση του διευθυντή του 2ου Λυκείου Βριλησσίων με επιστολή που απέστειλε στο σύνολο των γονέων των μαθητών του σχολείου κάποιοι εκ των οποίων μας την γνωστοποίησαν εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την επιστροφή στην κανονικότητα και στην περίπτωση του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων.

Στην επιστολή που δημοσιεύουμε σήμερα στο vrilissiapress.gr ο διευθυντής του σχολείου Τάσος Χρηστάκης αναφέρει όλα όσα έχουν προηγηθεί των καταλήψεων ενώ παράλληλα ενημερώνει και για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν εφεξής εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων:

“Σεβαστοί γονείς και κηδεμόνες,

Επικοινωνώ ως διευθυντής του σχολείου μαζί σας, με το αίσθημα της βαριάς ευθύνης μου . Είναι γεγονός ότι λόγω της πανδημίας έχουν προκύψει πολλές δυσκολίες και τεράστιες ευθύνες σε εμένα και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου να λειτουργήσουμε με ασφάλεια για την υγεία μαθητών ,καθηγητών αλλά ακόμη και την δική σας. Εφαρμόζουμε τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και εξαιρετική υπομονή όλων, μαθητών, καθηγητών και βοηθητικού προσωπικού.

Πειραματιστήκαμε στην αρχή με τα δίωρα και τα διαφορετικά διαλείμματα. Καταλήξαμε στο διαμοιρασμό της αυλής σε 3 ζώνες μία ανά τάξη, το ενιαίο διάλειμμα με την χρήση διαφορετικών κλιμακοστασίων και την χρονική προσαύξηση των διαλειμμάτων για να κάνουμε λιγότερο αφόρητη την κατάσταση. Επίσης σταδιακά καλύφθηκαν  σχεδόν όλα τα κενά δηλαδή οι 540 από τις 562 ώρες του συνολικού προγράμματος του σχολείου. Λείπουν 13 ώρες την εβδομάδα Μαθηματικών και 9 ώρες Γερμανικής. Τα 9 τμήματα του σχολείου αποτελούνται από το πολύ 18 μαθητές και τα υπόλοιπα 7 από 25-28 μαθητές. Θα ήταν καλό όλα τα τμήματα να είναι μικρότερα των 18 και ιδανικό κάτω των 15 μαθητών.

Στα Βριλήσσια έχουν περάσει τα δέκα χρόνια και ακόμη εκκρεμεί στα δικαστήρια η απαλλοτρίωση του οικοπέδου για την κατασκευή του 3ου Λυκείου. Κατάλληλοι χώροι για ενοικίαση δεν υπάρχουν ώστε να ανασάνουν τα 2 Λύκεια.

Από τις 10 Μαρτίου 2020 και μετά δεν έγινε σημαντική μαθησιακή διαδικασία. Υπάρχουν πολλοί μαθητές οι οποίοι λόγω της  μη υποχρεωτικής  παρακολούθησης δεν συμμετείχαν και με μια απλή υπεύθυνη δήλωση  δεν  ήλθαν στο σχολείο. Η χαλάρωση  πολύμηνη και μεγάλη οδηγεί σε σημαντική αλλοίωση  των στόχων και επιδιώξεων των μαθητών μας αλλά και του συναισθηματικού κόσμου τους. Θλίβομαι και πολύ ανησυχώ ως παιδαγωγός!

Δεν αρκούν όλα αυτά και προστίθενται οι καταλήψεις. Τον περασμένο Φεβρουάριο προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις και απέτρεψα το κλείσιμο του σχολείου. Αυτή ήταν διαχρονικά η άποψή μου για το κλείσιμο των σχολείων. Συκοφαντίθηκα, ένοιωσα μόνος αφού ελάχιστοι τότε μεμονωμένοι γονείς ενδιαφέρθηκαν να μείνει ανοικτό το σχολείο. Πίστευα και πιστεύω ότι αν ξεκινήσει ο χορός των καταλήψεων πολύ δύσκολα σταματάει!

Σήμερα οι παρούσες δύσκολες συνθήκες, οι έξωθεν παροτρύνσεις μαζί με κομματικές σκοπιμότητες και το κυριότερο νομίζω η ελκυστική ανεμελιά και διαχρονική χαρά του μαθητή για αποφυγή της πράγματι πολύ κοπιαστικής εκπαιδευτικής διαδικασίας συντελούν στο πολυήμερο κλείσιμο του καλού (μέχρι πρότινος!!!)  σχολείου μας. Εξήγησα σήμερα Δευτέρα στους μαθητές μας, οι περισσότεροι είχαν έλθει με τσάντα για μάθημα, ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και εφαρμόζεται όλες οι ημέρες κατάληψης θα αναπληρωθούν σε γιορτές και αργίες με την μη πραγματοποίηση περιπάτων και πολυήμερων εκδρομών. Αν χαθούν και άλλες ημέρες η σχολική χρονιά χωρίς την δυνατότητα κάποιας μικρό χαλάρωσης θα γίνει  ακόμη  δυσκολότερη  για μαθητές και καθηγητές.

Τέλος συζητήσαμε με τους Καθηγητές τον τρόπο οργάνωσης των μαθημάτων εξ αποστάσεως παρά τις γνωστές δυσκολίες για Καθηγητές και μαθητές και προετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, καταχωρώντας και απουσίες σε όσους δεν συμμετάσχουν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών οι οποίοι θα θελήσουν να πάρουν μέρος στα μαθήματα αυτά. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως ,ούτε τώρα με την κατάληψη αλλά ούτε και αργότερα εξαιτίας της πανδημίας και να επιστρέψουν οι αγαπημένοι μαθητές μας , το ταχύτερο δυνατόν στο φυσικό τους χώρο, τις πραγματικές αίθουσες διδασκαλίας,  πρωτίστως για το δικό τους καλό.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής

Αναστάσιος Χρηστάκης”